Jdi na obsah Jdi na menu
 


Charakteristika ZŠ a školní družiny

Charakteristika ZŠ a školní družiny

Základní škola a Mateřská škola Štědrá se nachází v Karlovarském kraji v malé obci Štědrá. Základní škola je jednotřídní školka rodinného typu. Budovy školy proběhla v letech 2017/18 kompletní rekonstrukcí. V prvním patře budovy školy se nachází škola základní. Tvoří jí tři jednotlivé barevně rozdělené učebny – hlavní (žlutá), učebna výtvarné výchovy, která je zároveň družinou (zelená) a učebna informatiky (fialová). Učebny jsou prostorné a dostatečně prosvětlené přírodním světlem. Ve žluté a fialové učebně jsou nové výškově nastavitelné lavice a židle, se kterými lze lehce manipulovat a vytvářet vhodné prostředí pro skupinovou výuku. Jednotlivé třídy jsou vybaveny školními lavicemi, novými skříňkami a regály, výukovými mapami a dalšími edukačními pomůckami a materiály. Veškeré pomůcky ve třídách byly voleny tak, aby se na ně děti mohly nejen podívat, ale také si sáhnout, vyzkoušet si je a tím se přímo také učit k čemu slouží a jak fungují. Pomůcky jsou podle potřeby průběžně doplňovány. Ve žluté a zelené třídě se také nachází koberec, kterého využíváme pro hru i učení s dětmi. V jedné třídě jsou klávesy na výuku hudby. Ve třídě informatiky se nacházejí notebooky a počítače potřebné pro výuku. Podle potřeby se třídy při hodinách střídají. Všechny třídy jsou prostorově dostatečné pro počet dětí malotřídní školy. Vyučujeme skupinově, proto také můžeme pracovat na různých stanovištích.

Školní družina se nachází v zelené třídě. Třída je dostatečně prostorná a světlá. Byla kompletně nově vybavena tak, aby vyhovovala individuálním potřebám každého dítěte, které se v ní momentálně nachází. Prostor byl rozdělen na část určenou k práci u stolů a zvlášť prostor k relaxaci dětí či ke hrám.
Škola má také tělocvičnu. Nachází se v nedaleké budově a využívá ji kromě výukových hodin také školní družina i mateřská škola. Tělocvična je nová, moderní a je plně vybavena.
V roce 2018 byla u školy vybudována nová výuková environmentální zahrada s několika akátovými dřevěnými prvky. Zahradu doplňují záhony s bylinkami a drobnými ovocnými keři, o které se děti starají samy. Postupně je zahrada doplňována o další herní a výukové prvky.